Πλησιάζουν οι γιορτές και γιορτές χωρίς ιδιαίτερα, λαχταριστά γλυκά δεν γίνονται! Το γλυκό που παρουσιάζουμε είναι ένα εναλλακτικό μιλφέιγ με γιαούρτι και γέμιση καραμελωμένου μήλου ανάμεσα σε κρέπες αμυγδάλου.
Υλικά για 4 άτομα
- 1 κιλό πράσινα μήλα (4-5 μήλα)
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 50 γρ. σταφίδες
- 50 γρ αμύγδαλο ή καρύδι
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
Για το στήσιμο του πιάτου
- 8 κρέπες αμυγδάλου
- 100 γρ. γιαούρτι
- 1 κ.γ. άχνη ζάχαρη
- 1 κ.γ. μέλι
- 1 κ.γ. σκόνη κανέλα
- 4 φούντες δυόσμο
- 4 ξυλάκια κανέλας
- λίγο ρόδι
Πώς φτιάχνουμε τις κρέπες αμυδγάλου
Οι κρέπες αμυγδάλου γίνονται εύκολα και με απλά υλικά και ψήνονται στον φούρνο. Ανακατεύουμε τριμμένο αμύγδαλο με ζάχαρη και προσθέτουμε μια σταγόνα λεμόνι. Ψήνουμε τις κρέπες στο φούρνο μέχρι να γίνουν ρόδινες και τραγανές.
Πώς ετοιμάζουμε τη γέμιση με τα καραμελωμένα μήλα
Αρχικά καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μεγάλα καρέ. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το βούτυρο και σωτάρουμε τα μήλα μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν σοκολατί χρώμα. Όταν αρχίσουν να καραμελώνουν, ρίχνουμε το αμύγδαλο, τη σταφίδα και μετά από ένα λεπτό σβήνουμε με το κονιάκ. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε τη γέμιση να καραμελώσει, υγραίνοντας με 1-2 κουταλιές της σούπας νερό.
Πώς στήνουμε το γλυκό στο πιάτο
Για να στήσουμε το γλυκό στο πιάτο τοποθετούμε μια κρέπα αμυγδάλου για βάση και από πάνω μια πλούσια κουταλιά της σούπας γιαούρτι. Επόμενο στρώμα είναι μια πλούσια κουταλιά από τη γέμιση και στο τέλος σκεπάζουμε με μια ακόμα κρέπα. Στολίζουμε το γλυκό με μια φούντα δυόσμο κι ένα ξυλάκι κανέλα. Περιχύνουμε με λίγο μέλι, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και γαρνίρουμε το πιάτο με σποράκια ρόδι για άκρως εορταστικό look.
Καλές γιορτές!
Συνταγή από τον Executive Chef Κώστα Καλαμούκη.
Η συνταγή υλοποιήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε παλαιότερα στο Κτήμα Αριάδνη, όπου έγινε και η φωτογράφηση του πιάτου.